Rengastietoa

Rengasmääräykset

Henkilö- ja pakettiautoissa on joulu-, tammi- ja helmikuun aikana oltava asennettu talvirenkaat. Kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm (sadekelin suositus vähintään 4 mm urasyvyyttä), talvirenkaissa vähintään 3 mm. Samalla akselilla renkaiden on oltava mitoiltaan, rekenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaisia.

Renkaankoon muuttaminen

Rekisteriotteen teknisestä osasta löytyy autosi rengaskoko. Tätä kokoa voit muuttaa 30 mm kapeampaan tai leveämpään suuntaan. Vanteen kokoa voit muuttaa tuumalla laillisesti ilman muutoskatsastusta. Renkaan ympärysmitta (vierintäkehä) saa muuttua max 5 %. Renkaankoon muutoksessa on aina muistettava, että uuden renkaan kantavuus täytyy olla suurempi tai yhtä suuri kuin autosi akselipainon puolikas (akselipaino löytyy rekisteriotteesta).

Uusien renkaiden asennuksessa muistettava

Uudet renkaat vaativat aina sisäänajoa noin 500-1000 kilometriä.

Asennusneste vaatii noin vuorokauden kuivuakseen, ja tänä aikana on vältettävä voimakkaita kiihdytyksiä, äkkijarrutuksia ja kaarrenopeuksia, jottei rengas liikahtaisi vanteella.

Alumiinivanteet vaativat aina jälkikiristyksen 100-200 kilometrin jälkeen.

Renkaiden asennus ajankohdan vaikutus

Keväällä karhea asfaltti kuluttaa renkaita moninkertaisesti syksyn sileään verrattuna.

Kuuma ja kuiva keli kuluttaa huomattavasti enemmän rengasta kuin viileä ja sateinen keli.

Karhealla päällysteellä myös pyöränsuuntauksen virheet näkyvät selvimmin renkaan kulumismuodossa.

Rengaspaineet

Oikea painearvo löytyy yleensä auton ovipilarista, polttoainesäiliön täyttöluukusta tai ohjekirjasta.

Painesuositukset on tarkoitettu aina kylmille renkaille. Ota huomioon myös auton kuormitus, täyteen kuormatussa autossa täydet paineet. Talvirenkaisiin suositellaan 0.2-0,3 barin paineenlisäystä autonvalmistajan suositusarvoihin verrattuna.

Vajaapaineinen rengas vierii raskaammin, lämpenee enemmän ja kuluu nopeammin. Lisäksi renkaan vaurioitumisriski kasvaa renkaan liiallisen muodonmuutoksen ja lämpörasituksen takia. Pieni 0,2 bar ylipaine ei ole yhtään niin vaarallinen asia kuin alipaine renkaassa.

Renkaan ikä

Renkaan ominaisuudet muuttuvat ikääntymisen myötä. Kumi menettää vanhetessaan kimmoisuutta, kumin kovuus lisääntyy ja pito-ominaisuudet muuttuvat. Oikealla varastoinnilla rengas säilyy kuitenkin pitkään uuden veroisena ja renkaan vanhenemien alkaa vasta siinä vaiheessa kun se otetaan käyttöön.

Rengasalan yleisen suosituksen mukaan uusina renkaina voidaan myydä enintään viisi vuotta aiemmin valmistetut renkaat. Tämän lisäksi hyvän kauppatavan mukaista on, että asiakasta informoidaan valmistusajankohdasta, jos uusina myytävät renkaat ovat yli kolme vuotta vanhat. Renkaiden joiden valmistuksesta on kulunut yli kymmenen vuotta tai jotka ovat olleet käytössä yli kuusi vuotta ei tulisi enää käyttää.

Kulunut rengas on riski liikenteessä!

thumbnail of Vesiliirto A4(1)